BICEP – ISLES

In 2018 was het album “Bicep” de debuutplaat van het gelijknamige Londense duo bestaande uit Matthew (Matt) McBriar en Andrew (Andy) Ferguson die allebei hun roots hebben in het Noord-Ierse Belfast. ‘Bicep’ is een elektropop-formatie die experimenteert met geluiden afkomstig van synthesizers en allerlei andere elektronica-instrumenten. Ze hebben twee jaar gewerkt aan een opvolger voor hun debuutalbum en dat resulteerde in de tien tracks tellende tweede plaat die de titel “Isles” kreeg.

Van dat album kregen we eerder al een voorsmaakje met de release van een eerste single “Apricots” die deze plaat al meteen na de release op 22 januari 2021 bovenaan de ‘UK Album Charts’ heeft gebracht. De tien nummers leveren in totaal zo’n vijftig minuten elektroklanken op en hoe dat klinkt kunnen we u integraal laten horen op de eerste video bij deze recensie want daar kunt u de volledige plaat beluisteren.

Voor de twee tracks “Saku” en “X” deed het duo een beroep op vocale assistentie van popzangeres Clara La San die in 2017 met “Good Mourning” een eigen mixtape als soloartieste uitbracht en zelf ook mee componeerde aan de twee nummers waarop ze hier meezingt. Een ander gastoptreden was er voor de Canadese celliste Julia Kent die op het nummer “Rever” meespeelt. Muziekliefhebbers kennen haar misschien nog wel uit de begeleidingsgroep van ‘Antony And The Johnsons’.

In zowat elk nummer op “Isles” zitten er samples verwerkt die vaak uit de klassieke Hindi-muziek of van Afrikaanse stammen werden ontleend of zelfs afkomstig kunnen zijn van obscure nummers uit Turkije of Bulgarije. De albumtitel verwijst naar het eiland waar beide muzikanten hun roots hebben maar dat ze een tiental jaren geleden bewust hebben verlaten om in Londen aan hun carrière als vertolkers van dance-, elektro-, techno- en house-muziek te gaan werken.

Die diverse muziekstijlen is namelijk wat u allemaal te horen krijgt in volledig instrumentale tracks als “Atlas”, “Cazenove”, “Apricots”, “Lido”, “Sundial”, “Fir” en afsluiter “Hawk”, naast de reeds hierboven vermelde nummers. Het gaat hier om tijdloze ‘underground’-muziek die u voornamelijk op festivals als ‘Coachella’, ‘Primavera’ of ‘Tomorrowland’ zult kunnen horen of op de dansvloeren van hippe clubs. Bij fans van dit genre zullen bij beluistering van “Isles” zeker ook warme herinneringen opduiken aan de sound van dance-bands als ‘Orbital’, ‘Dead Can Dance’ of de betreurde Zweedse DJ ‘Avicii’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ninja Tune
Distr.: PIAS

video